Alles over kunststof lassen

Alles over kunststof lassen

8 februari 2018
 Categorieën: Landbouwkundig materiaal, Blog


Kunststof lassen

Veel mensen denk als het om lassen van materialen gaat alleen aan het lassen van ijzer of metaal. Bij deze vorm van lassen hebben lassers vaak een groot scherm voor om hun gezicht te beschermen en zie je tijdens het lassen de vonken er ook vanaf springen. Maar niet allen ijzer of metaal kan gelast worden. In de huidige maatschappij maken we veel gebruik van kunststof en kunststof lassen is dan ook vrij standaard geworden. Kunststof lassen kan op verschillende manieren. Het is vaak afhankelijk uit wat voor soort kunststof het materiaal bestaat, waar dan een lastechniek voor gekozen wordt. De verschillende technieken die te gebruiken zijn voor kunststof lassen:

Draadlassen - Het woord zegt het eigenlijk al: met behulp van een lasdraad worden kunststof delen aan elkaar gelast. Draadlassen gebeurt met een lasföhn. Bij deze lasföhn is de temperatuur en luchthoeveelheid instelbaar. De lasföhn blaast dan warme lucht over de lasdraad en de delen van het kunststof die verbonden moeten worden. De delen worden zacht en de lasdraad wordt in de naad tussen de te verbinden delen gedrukt. Hierbij smelten alle delen samen tot één geheel. Draadlassen is een gemakkelijke manier om te lassen omdat het heel handzaam is.

Extrusielassen - Dit is een iets ingewikkeldere manier van lassen en is geschikt voor dikkere kunststof delen. Een lasdraad wordt verhit, waarna deze met een lasmond op het apparaat, met druk in de naad wordt aangebracht. Intussen verhit het lasapparaat de te verbinden delen, zodat alles samensmelt.

Stomplassen - Dit lasapparaat kan dikke kunststof platen zonder gebruikt te maken van een lasnaad met elkaar verbinden. De verbinding die de stomplasser aanbrengt kan zeer sterk zijn. Zelfs zo sterk dat het de sterkte van het basismateriaal overtreft.

Hoogfrequent lassen - Hoogfrequent lassen wordt ook wel ultrasoon lassen genoemd. Dit lasapparaat projecteert een bundel geluidstrillingen onder hoge frequentie op de te lassen delen. Hierdoor versmelten de delen in elkaar. Er worden wel laspunten achtergelaten op het product, dus deze techniek is vooral geschikt voor kunststof producten die niet in het zicht toegepast hoeven te worden.

Spiegellassen - Spiegellassen is ideaal om kunststoffen kokers of buizen te verbinden. Dit gebeurt door middel van een warmte element. Dit warmte element wordt een spiegel genoemd. De kopse kanten van de buizen worden daar tegenaan gedrukt en door de warmte worden zij zacht. Na het weghalen van de spiegel smelten de buizen aan elkaar.

Moflassen - Moflassen is ook een techniek die veel voor buizen en kokers gebruikt wordt. De uiteinden van de buizen worden gekalibreerd en er komt een moflasfitting omheen, waarna het moflasapparaat de delen en de ring door middel van verhitting met elkaar versmelt.

Benieuwd naar een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in kunststof lassen? Kijk dan eens op de site van De Jongh Pipesystems