De transportband voor de aardappel garandeert een beter voedingsproduct

De transportband voor de aardappel garandeert een beter voedingsproduct

17 oktober 2019
 Categorie├źn: Landbouwkundig materiaal, Blog


Zodra je een bedrijf bezoekt, merk je tegenwoordig dat er vaak gebruik wordt gemaakt van transportbanden. Dat doet men niet zonder reden. De arbeidsomstandigheden worden verbeterd door de transportbanden. In het verleden moesten de werknemers in de bedrijven sjouwen met bijvoorbeeld zakken. De werknemers kwamen daardoor vaak thuis te zitten met rugklachten. Om die problemen te voorkomen, worden er nu zo veel mogelijk transportbanden gebruikt. De werknemers hoeven nu alleen maar het product op de elektrisch aangedreven transportband te leggen of eraf te halen. Hierdoor behoort het sjouwwerk tot de verleden tijd. Er zijn veel verschillende soorten transportbanden. De uitvoering van een transportband is afhankelijk van het soort werk waarvoor hij wordt ingezet. Per sector worden er verschillende transportbanden toegepast.

Transportbanden in de voedingsmiddelenindustrie

De transportbanden in de voedingsmiddelenindustrie moeten aan hoge eisen voldoen om de voedselveiligheid te waarborgen. Voor de aardappelen, die ook binnen deze sector vallen, is dat niet anders. Door de eisen die gesteld worden, is de transportband voor aardappelen daarom een specifiek product.

Het oogsten van de aardappelen

De aardappelen worden in september en oktober geoogst. Toch worden de aardappelen het hele jaar door vers naar de fabrieken vervoerd. Dat kan, omdat er gebruik wordt gemaakt van verbeterde technieken om aardappelen te bewaren. Het transport is een belangrijk onderdeel om de aardappelen goed te kunnen bewaren. De aardappelen mogen tijdens het transport niet beschadigen. Beschadigen ze toch tijdens het transport, dan is de kans groot dat ze gaan rotten. Op het land worden de aardappelen in stortbakken gelegd. Van daaruit worden ze door gebruik te maken van de transportband voor aardappelen in de boxenvullers gedaan. Daarna gaan de aardappelen naar een bewaarloods.

De verwerking van de aardappelen

Voor de verwerking van de aardappelen zie je vaak meerdere soorten transportbanden. Voor de aanvoer en het sorteerwerk worden rubberen transportbanden toegepast. Een transportband voor aardappelen moet sterk zijn. Voor het verpakken van de aardappelen worden vaak volledig kunststof transportbanden, modulaire transportbanden of weefsel versterkte transportbanden gebruikt. Voor het lossen van de aardappelen zie je dat er in de praktijk lange transportbanden gebruikt worden. Door de juiste transportband toe te passen, zal dat bijdragen aan een goed verloop, van plantje totdat de aardappel in de supermarkt ligt.

De ontwikkelingen in de landbouw

Doordat tegenwoordig alles machinaal wordt verwerkt, gaat alles veel sneller dan vroeger. De transportbanden voor aardappelen worden tegenwoordig voor meerdere werkzaamheden gebruikt, zoals onder andere het rooien en sorteren. Door de transportbanden is er minder personeel nodig en worden de arbeidskosten voor de boer lager. Door de transportbanden kunnen aardappelen snel gelost worden. De juiste transportbanden dragen bij aan een goed verloop van de totale aardappelverwerking.